Langt de fleste familier glæder sig til sommerferien og har en forventning om, at   nu skal de rigtig hygge sig. For rigtig mange bliver ferien dog en skuffelse, fordi hver person i familien har forskellige forventninger til sommerferien.

Inden ferien
De voksne har måske knoklet for at blive færdige til ferien og glæder sig. Det kan ikke gå hurtig nok med at komme af sted, allerhelst samme dag som ferien starter. Børnene har i måneder set frem til at være sammen med mor og far, som nu endelig har tid.

Forventningerne
Når så ferielandet nås, kan det være, mor har en drøm om, endelig at have tid til bare at slappe af, sidde og læse en bog, eller blot nyde det gode vejr ved stranden. Far har måske allerede planlagt, hvordan sommerlandet skal opleves og hvilke seværdigheder, der skal besøges. Børnene glæder sig måske i virkeligheden mest  til, at mor og far har tid til at læse højt, spille fodbold, spille spil, eller blot gå en tur ved stranden. Inden længe er alle frustreret over, at ferien ikke bliver, som de har forventet.

Undgå skuffelser
En god måde at undgå skuffelse i ferien på er, allerede i planlægningsfasen at høre om både børnenes og de voksnes forventninger, således der allerede her kan tages hensyn til alle.

Der planlægges således, at mor kan få lidt tid for sig selv, til at læse bøger og blot slappe af. Hun må så også tage med ud at se seværdigheder, og far må måske erkende at ikke alle seværdigheder nås dette år.  Det er selvfølgelig også vigtigt, at der er planlagt tid til det børnene gerne vil. Er børnene større, kan det være vigtigt allerede i planlægningsfasen at tage hensyn til, om der er nogle aktiviteter for dem. Det kan være diskoteker mv.

Når ferien så endelig nås, er det er god ide at have god tid til at pakke og komme af sted, således at alle når at få stressniveauet ned. Min egen erfaring er, at det sagtens kan tage en 3-4 dage, alt efter hvor travlt der har været op til ferien.

Sørg for at have underholdning med til børnene på turen, så de ikke allerede efter de første par timer begynder at spørge, ”hvornår er vi der”?

Finanskrise og ferie.
For dem som er blevet ramt af finanskrisen, kan ferien være en ekstra udfordring. Forventninger er måske skyhøje, fordi familien plejer at komme på charterferie eller andet, men i år må blive hjemme.

En god ide kan være, at inddrage alle i familien, for at finde andre muligheder. Gør det til en leg at finde billige alternativer. Det kan være at bytte lejlighed eller hus med venner eller familie, som bor i en anden del af landet.
Besøge dem i familien, som det kan være svært at mødes med til hverdag.
Find ud af hvad der sker i lokalområdet, som ikke koster noget. Tag med børnene med på biblioteket, eller på cykeltur, tag madkurven med til stranden eller i skoven.

Afslutning
Så rigtig mange ærgrelser og frustrationer kan undgås, ved i god tid at tage en snak om den enkeltes forventninger til ferien og således planlægge herudfra.
Brug de første dagen af ferien til at stresse af og få pakket.
Sørg for at have underholdning med til børnene på turen.

Når vi føler os frustrerede og skuffede i alle livets forhold, er det ofte fordi de forventninger vi har, ikke stemmer overens med det som er muligt. Så er der i år ikke råd til den store ferie, sparer man sig selv for mange ærgrelser ved at ændre på sine forventninger til, hvordan ferien skal foregå i år. Og i virkeligheden handler det vel også mest om at være sammen, slappe af og hygge sig.

 

FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

Du er tilmeldt.