Livs krise eller traumatiske krise – søg hjælp og lær nyt.
Krise er, når du befinder dig i en situation, hvor dine tidligere erfaringer og indlærte reaktionsmønstre ikke er nok til, at klare den aktuelle situation.
Familie og venner kan hjælpe langt hen af vejen
Uanset om du står i en livs krise eller en traumatisk krise kan din familie og venner kan langt hen af vejen hjælpe dig, ved at lytte, med praktisk hjælp og med omsorg og kærlighed. Der kan dog være tilfælde, hvor de kan have svært ved at forstå, hvorfor du har det dårligt, og hvor det kan være gavnligt at tale med en neutral person.
Jeg har selv været i både traumatiske og livs kriser, hvor jeg har haft stor glæde af at tale med en neutral person, som ikke kendte mig på forhånd, og som jeg ikke senere skulle mødes med igen. Det har specielt været, når jeg har følt mig dum, flov eller anderledes.
Lær af dine livs- og traumatiske kriser
- Du lærer noget om dig selv og dine egne reaktionsmønstre.
- Du har mulighed for at lære at handle og tænke på en ny måde.
- Du opnår større rummelighed og forståelse over for dig selv og andre mennesker.
- Du bliver bedre til at tackle nye kriser.
- Du er selvkærlig og omsorgsfuld over for dig selv.
- Du kommer hurtigere gennem krisen.
Jeg kan være din tovholder og støtte i en svær tid, samt hjælpe dig til finde læring i det som sker, således du kan bruge det positivt fremover.
Alle kriser giver dig mulighed for,
at lære noget nyt om dig selv
Se mere mere om de 2 typer kriser
- Livs krise (Udviklingskriser)
- Traumatiske kriser
Livs kriser
Livs kriser er en normal del af livet.
Her er nogle eksempler på faser, hvor der kan opstår en krise:
- Når du starter i skole
- Puberteten
- Når du flytter hjemmefra
- Når du bliver gift
- Når du får børn
- Midtvejskrisen
- Når du bliver ældre
Du har brug for at lære noget nyt
Når du står i en livs krise, har du ofte brug for at lære noget nyt. Når du flytter hjemmefra, skal du pludselig selv finde ud at at handle ind, vaske tøj, få gjort rent, få økonomien til at hænge sammen mv. Der er også masser af nyt at lære når du får børn, f.eks. hvordan håndtere du ikke at sove så meget om natten, hvad er barnets behov, du skal tilsidesætte dine egne behov mv. Det påvirker også parforholdet, som nu skal til at fungere på en ny måde.
Hvis livet mister mening
Ofte kan der opstå en form for meningsløshed, når du befinder dig i en livs krise. Det kan f.eks. være, du har brugt en stor del af din tid på dine børn og disse flytter hjemmefra og du føler dit liv har mistet sin mening. Du har igen brug for at finde mening med livet.
Du kan også være kommet til midt i livet og du føler ikke, du har noget det, du gerne ville. Det kan være familiemæssigt eller arbejdsmæssigt, og du oplever livet er svært.
Enhver livs krise er en ny mulighed. Du kan vælge at bruge dine kriser til at arbejde med din personlige udvikling og få nogle værktøjer til at være i og håndtere det ukendte. Jo bedre du kender dig selv og dine reaktioner i en krisesituation, jo lettere vil du komme gennem den nuværende krise, ligesom du lærer, hvordan du bedre kan takle andre kriser. Du har mulighed for at komme til accept af, hvor du er, lære nyt og finde ny mening i livet.
Traumatisk krise
Udløses af ydre ting som:
Ved tab eller trussel om tab: Et menneske man holder af dør, skilsmisse, tab af dyr, legemesdel mv. Invaliditet. Ændringer i familiesituation, f.eks. sygdom.
Krænkelse: Af selvfølelse, f.eks. skandalisering. Du mister kørekort, (højere) stilling. Hvis en partner er utro. Barnløshed. Det kan være svært at skelne mellem tab og krænkelse.
Katastrofer: Bilulykke, togulykke, naturkatastrofe mv. Krisen bliver knap så voldsom, hvis der er mange, som oplever ulykken.
Krisens faser
- Chokfasen: Varer fra 1 time til flere døgn. Du kan udadtil være upåvirket af hændelsen, mens det indre er i kaos. Du kan have svært ved at huske, hvad der er blevet sagt i situationen. Du kan skrige højt, rive tøj i stykker eller snakke om ligegyldige ting.
- Reaktionsfasen: Varer fra nogle uger til 1 år. Der kan her komme søvnforstyrrelser, appetitforstyrrelser, kropslige reaktioner, mavepine, hovedpine, uregelmæssig hjerterytme, forstoppelse, diarre mv. Du kan have behov for medicin, langsomt begynder bearbejdningen. Du søger en mening med det som er sket. Her træder forsvarsmekanismer ofte i kraft.
- Bearbejdningsfasen: Starter 1/2 til 1 år efter krisen. Du begynder at vende dig mod fremtiden, i stedet for kun at være fokuseret på det, som er sket. Ved kropsskade begynder accepten af at skulle leve med et handicap.
- Nyorienteringsfasen: Du lever videre med det, som har været. Du erstatter det som har været med noget nyt. Din selvfølelse bliver genoprettet.
Du kan få hjælpe til at takle både livs kriser og traumatiske kriser
Er du et sted, hvor du har svært ved at takle de udfordringer, du står med, er det mere selvkærligt og hurtigere at komme gennem krisen ved at søge hjælp.
Jeg kan være din neutrale og personlige sparringspartner. Jeg vil nænsom støtte dig og du får ny viden og en række værktøjer, til at komme gennem krisen.
Pris
Kr. 1.200 pr. session. En session varer mellem 1. time og 5 kvarter
Klippekort til 5 sessioner kr. 5.000.
Er du eller en af dine nærmeste i krise, så ring 4015 4525 og hør om muligheder for hjælp nu.
Du kan også lære en række værktøjer til at håndtere kriser på kurset i Bevidst Personlig Lederskab med mindful living, læs mere her
At leve er at have problemer
og at løse problemer
er at vokse som menneske
Jeg kunne ikke overskue tingene, men har nu fået overblik igen
Jeg kom til Ida, fordi det hele var vokset mig over hovedet og jeg kunne ikke overskue tingene. Jeg var noget skeptisk, fordi det var helt nyt for mig at bede om hjælp.
I starten synes jeg, det var lidt svært, men hurtigt opdagede jeg, at jeg fik en masse gode redskaber, som jeg kunne bruge. Efter 1 gang glædede jeg mig hver gang til at lære noget nyt.
Noget af det som jeg har fået ud af forløbet er følgende:
- Jeg er blevet bedre til at bede om hjælp
- Jeg har fået mere ro på og blevet mere positiv
- Jeg har fået overblik over, hvad der sker
- Jeg har lært at blive opmærksom på mine kropssignaler, stoppe op og finde en ny handlemåde
- Jeg er begyndt at sige fra
- Jeg blev klar over, at det er mere mine tanker, som stresser mig, end det som der sker.
- Jeg er begyndt at gøre nogle ting som fylder mig med energi, f.eks at løbe.
Lasse