Frygt og angst, en del af livet

Når du læser denne side, kan jeg forestille mig, det er fordi, du på en eller anden måde oplever frygt eller angst i dit liv lige nu. To former for frygt, jeg ofte møder hos mine klienter er frygten for at miste, eller frygten for ikke at være god nok.

Herudover kan der være masser af andre former, som beskrevet nedenfor. Frygt og angst er en del af livet, og noget vi alle stifter bekendtskab med, der kan dog være forskellige grader af det.

Cases:

Henrik frygtede at miste job og familiens bolig

Henrik kom til mig, fordi han var sygemeldt med stress. Han var hårdt ramt og følte han svigtede arbejdet, fordi han ikke kunne varetage sit job. Han havde ligeledes dårlig samvittighed over for sine kollegaer.

Han ønskede hurtigst muligt at komme tilbage, men kunne ikke, fordi han slet ikke kunne fokusere og koncentrer sig, ligesom han havde en hel række andre symptomer.

Efter nogle uger, oplevede Henrik, at kunne slippe sine arbejdsopgaver og fik det gradvis bedre. I takt med at han fik det bedre, begyndte frygten for at miste jobbet at indfinde sig og sideløbende med dette frygten for økonomien og om familien nu skulle fra deres hus.

Ved at handle og kontakte banken, fik han vished for, at de ikke behøvede at forlade deres hus, selv om han var sygemeldt. Så kunne han slippe første del af frygten. Han fik øvelser til at håndtere uroen i kroppen og jo mere ro han fik, jo større tillid fik han til, at hvis han skulle miste sit job, ville det være muligt at få et andet.

 

Dorthe frygtede ikke at være god nok

Dorthe kom ligeledes med stress, men var ikke så hårdt ramt. Hun havde tidligere været sygemeldt med stress i en længere periode, så derfor kom hun, så snart hun kunne mærke, at det var ved at gå galt.

Vi fandt i fællesskab ud af, at hun havde alt for mange opgaver både arbejdsmæssigt og privat. Da vi talte om, hvad hun kunne skære fra, blev det rigtigt svært.

Det stod hurtigt klart, at hun knoklede hårdt, fordi hun frygtede ikke at være god nok. Hun påtog sig langt flere opgaver, end hun behøvede både arbejdsmæssigt og privat. I sidste ende var hun ligeledes bange for at miste sit job.

Hun blev bevidst om, at hun der skulle være plads til, at hun selv kunne blive tanket op med energi, for at kunne være der for familien og arbejdet. Daglige gåture blev en del af hverdagen.

Hun fik sagt fra forskellige private opgaver, såsom at være en del af skolebestyrelsen.Herudover fik hun en snak med sin leder om, hvilke forventninger hun egentlig havde til hende, og de fik planlagt således hun arbejde mere hjemmefra, hvilket lettede hende rigtigt.

Dorthe blev klar over, hvordan hun stadig skal være opmærksom på, at hendes frygt ikke kommer til at styre hende. De øvelser hun fik under forløbet hjalp hende til en langt større ro og hun kunne bedre hvile i sig selv.

 

Tegn på at frygten og angsten har taget overhånd

Det er ofte, når du bliver presset ekstra hårdt, at frygten og angsten viser sig. Det kan være, når der sker noget i din familie, såsom udfordringer med ægtefællen, børnene, forældre mv, eller hvis der er udfordringer på jobbet, enten for meget arbejde, eller du ikke fungere med kollegaer eller chef.

 

Her kan du se flere tegn på frygt og angst

 • Du er bange for, om du er god nok
 • Du frygter at blive ladt alene
 • Du begynder at undgå bestemte ting og situationer
 • Tankerne hele tiden kører i ring om bestemte ting, som hvad nu hvis jeg bliver syg, jeg dør nok af dette
 • Du er bange for at være sammen med andre mennesker
 • Du rammes pludselig af panik uden der er en årsag til det.
 • Du bliver bange, når du skal tale i store forsamlinger
 • Du bekymrer dig overdrevet om, hvad der kan ske dine børn
 • Du frygter at miste dit job
 • Du er bange for at blive gammel
 • Du frygter eksamen, selv om du er velforberedt
 • Du er bange for at miste dig selv

Der kan ligeledes være nogle kropslige symptomer på angsten

 

Kropslige symptomer på frygt og angst

 • Du føler dig nervøs, anspændt eller rastløs
 • Du oplever du har svært med at trække vejret eller dit åndedræt er hurtigt
 • Du oplever at dit hjerte banker hurtigere end normalt
 • Du får pludselige svedeture
 • Du begynder at ryste
 • Du har svært ved at sove
 • Du føler du skal kaste op
Kan du nikke genkendende til ovenstående, behøver du ikke gå med det alene. Jeg kan hjælpe dig med få styr på dine tanker og følelser, ligesom du får nogle værktøjer til at håndtere frygten og angsten. Du kan kontakte mig på mail@tangsgaard-nlp.dk eller tlf. 40154525
 • Hos mig er der tid til fordybelse og rum for personlig udvikling.

  Jeg har en stor værktøjskasse at trække på når jeg skal hjælpe dig videre.

 • Lær at være i nuet,

  så er det svært at være bange

  Hvad er frygt og angst

  Frygten og angsten afholder dig måske fra at have et godt liv. ”Er jeg god nok”, ”har jeg råd”, og ”hvad nu hvis det ikke lykkes” er udsagn, der ofte dækker over angst og som ofte kan føres tilbage til en grundlæggende angst for ikke at være elsket.

  Frygt er, når du kender det, du er bange for, og du har en realistisk vurdering af den foreliggende fare. Frygten kan være hensigtsmæssig, fordi den kan hindre dig i at komme til skade.

  Ved angst kender du ikke truslen, fordi den er mindre håndgribelig og derfor vanskeligere at forstå. Frygt og angst er en ubehagelig følelse rettet mod fremtiden.

  Den angst du oplever, er ikke altid en reel trussel. Du oplever den på grund af de tanker, du gør dig omkring situationen. Det kan der være mange grunde til, det kan være på grund af tidligere oplevelser, men det kan også være de forestillinger du gør dig omkring en bestemt situation.

  Måske kender du historien om en mand, som kommer gående hen ad vejen og ser, hvad han tror, er en slange. Da han når hen til stedet, opdager han, det blot er et stykke reb.

   

  Stress og angst

  Som du kan læse af eksemplerne i første afsnit, vil du opleve, at stress, frygt og angst i nogle tilfælde lapper over hinanden. Når du er presset, kommer der automatisk flere bekymrings- og negative tanker. Hvis stressen er længerevarende, så går dit trusselssystem i gang og både din tænkende og følende hjerne lukker ned, således det kun er amygdala, som er på banen.

  Den vil gerne hjælpe dig til at overleve, og den opfatter selv de mindste ting som en fare. Amygdala overreagerer og du vil opleve stress, angst og vrede på en gang. Så for at stoppe både stress, angst og vrede har du brug for at berolige amygdala.

   

  Du har mulighed for at få nogle redskaber, som kan være med til at berolige amygdala, således du igen finder din indre ro. Kontakt mig ved at skrive på mail@tangsgaard-nlp.dk eller ringe på 40154525

  Når du er i kærligheden, slipper frygten

  Ud af kaos fødes en lysende stjerne.

  Lær at håndter frygten og angsten:

  Når du oplever frygten og angsten, har du måske svært ved selv at se, hvad du har brug for, således du kan genvinde din styrke og overskud.

  Jeg hjælper dig med redskaber til at berolige amygdala, samt til at finde modet og ressourcerne til at konfronterer de negative tanker og følelser. Du lærer, hvordan du kan ændre negative tanker, hvilket giver flere positive følelser og du får flere handlemuligheder. Herudover får du en række værktøjer du kan bruge i din hverdag.

  • Du lærer at forstå, hvad der skaber angsten og frygten.
  • Du kan blive opmærksom på de automatiske negative tanker, som starter angsten, og erstatte dem med mere hensigtsmæssige og realistiske tanker.
  • Du kan finde modet og ressourcerne til at gøre de ting, som du frygter.
  • Du får nye kompetencer.
  • Du finder større indre tryghed.
  • Du lærer at genfinde dig selv og din egen styrke.
  • Du får indre ro.
  • Du lærer at rumme frygten og angsten.

  Når du begynder rumme frygten og angsten og acceptere, at den viser sig ind imellem, mister den noget af sin magt over dig. Du vil med de værktøjer du lærer, begynde at genfinde dig selv og din egen styrke. Herudover lærer du at blive mere accepterende og mere kærlig over for dig selv og andre. Du kan ikke være i frygt og kærlighed på samme tid.

   

  Pris

  Kr. 1.200 pr. session. En session varer mellem 1 time og 5 kvarter
  Klippekort til 5 sessioner kr. 5.000

  Oplever du frygt og angst? Så ring til mig på tlf: 4015 4525 og få en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig. Du kan også skrive på mail@tangsgaard-nlp.dk

  Læs også: lær at håndtere amydala, som er hjernens vagthund her.

  Når du tør se på frygten og angsten, forvandler dit liv sig

  Henriettes historie – sådan lærte jeg at takle angsten

  Jeg har gennem mange år lidt af angst, som kommer i perioder, specielt når jeg ikke synes, jeg kan leve op til de forventninger, som både andre og jeg selv stiller. Det kan både være på arbejdet og i familien.

  I stedet for at mærke hvad det er min krop har brug for, så knokler jeg bare løs, indtil angsten og depressionen tager over, og jeg slet ikke kan noget. Det fører så til, at jeg i flere perioder har været sygemeldt. Jeg har i terapiforløbet arbejdet på at genfinde mig selv, og lært at mærke kroppens signaler, således jeg ikke bare knokler løs for at tilfredsstille andre.

  Jeg har lært, hvordan jeg ved at bruge min vejrtrækning, og ved at være opmærksom på mine tanker kan takle angsten, således den ikke tager overhånd. Jeg er blevet meget bedre til at kommunikere med min familie, og begynder at elske mig selv, i stedet for hele tiden at søge bekræftelse fra alle andre.  Jeg kan nu leve, uden at gå på kompromis med mig selv.

  Det har været en fantastisk rejse

  Jeg har været på en fantastisk rejse, hvor jeg har lært en masse om mig selv og livet.

  Jeg har lært at håndtere den angst jeg havde og fået en masse redskaber, som jeg kan bruge i mit liv på en god måde.

  Jeg føler, jeg har fundet mig selv igen.

  Grete

  Coronatid på godt og ondt

  Coronatid på godt og ondt

  Coronatiden har for de fleste været en stor omvæltning i forhold til den normale dagligdag og for mange forbundet med bekymringer og stress. Vi har alle skullet være omstillingsparate fra det ene øjeblik til det næste. Jeg har mødt nogle, der har været helt i panik,...

  læs mere
  Forventninger og krav kan spænde ben for dig

  Forventninger og krav kan spænde ben for dig

  Forleden var jeg censor for en gruppe sundhedscoach studerende. De var rigtig dygtige og klarede det i flot stil. En af de studerende blev vældig ked af det, da hun fik sin feedback efter en flot præstation. Alle blev evalueret på, hvad de lavede og til sidst fik de...

  læs mere
  Lyt til kroppens signaler

  Lyt til kroppens signaler

  Lyt til kroppens signaler. For 35 år siden begyndte min krop at fortælle mig, at jeg skulle skifte kurs. Jeg havde en travl hverdag med fuldtidsjob, 2 små børn, gik i skole om aftenen og en mand, som også arbejdede rigtig meget. Gennem flere år kunne jeg mærke en...

  læs mere
  Lær at håndtere amygdala, som er hjernens vagthund

  Lær at håndtere amygdala, som er hjernens vagthund

  Hvad sker der, når amygdala som er hjernens vagthund tager over Det er altid spændende at få nye vinkler på det, man arbejder med. Lige nu er jeg i gang med at læse en bog som hedder Hjerne smart ledelse, som handler om at skabe forbindelser i hjernen. I virkeligheden...

  læs mere

  FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

  Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

  Du er tilmeldt.