Coronavirus, frygt og forandringer

Da jeg sad og mediterede til morgen, tænkte jeg over, de store konsekvenser coronavirus  får for mange mennesker de næste uger og måske måneder.

Jeg skulle selv til Spanien på golftur lige om lidt, hvilket er blevet aflyst. Jeg havde ellers glædet mig utrolig meget til nogle dage med golf sammen med 8 andre skønne kvinder. Set i den store sammenhæng er det jo et lille offer, at vi ikke kommer afsted. Jeg kan også allerede mærke det på økonomien, foredrag jeg skulle holde, er blevet udskudt på ubestemt tid.

Jeg ved, at mange vil føle sig hårdt ramt, fordi de selv, eller nogle af de nærmeste er blevet syge. Det kan ligeledes være frygten for at blive syg, eller at en af de nærmeste skal blive syg.

Hverdagen ændrer sig også dramatisk, specielt for dem der har børn, der skal findes pasning til mv. Samtidig kommer der måske usikkerhed omkring økonomi mv. Herudover er der en masse praktik, der skal gå op.


Du kan gå op eller gå ned

I samme åndedrag kom jeg til at tænke på en sej kvinde Kirsten Stendevad, som jeg gik på kursus ved for en 3-4 år siden. Hun mistede sin søn, som døde af cancer 7 år gammel.

Hun beskrev, hvordan hun havde lyst til at give helt op, den nat han døde, men hun havde 2 andre børn at tage hensyn til. Hun følte hun sad med at valg om, enten at gå op eller at gå ned. På grund af hendes andre børn, følte hun at hun var nødsaget til at gå op.

Hvad vil det sige at gå op eller gå ned

At gå op for hende var, at hun tog en beslutning om, at hun blev nødt til at skabe et godt liv for sig selv og sin familie på tros af, hun lige havde mistet sin kære søn. Hun valgte, at hun kunne lære noget af denne tragiske begivenhed, som hun kunne bruge til at hjælpe andre med.

Da jeg mødte hende ca 3 år efter hendes søns død, var hun blevet til en endnu mere vis kvinde, som hjalp mange andre mennesker.

Hun kunne have valgt at lukke sig inde med sin sorg og føle at livet som meningsløst. Her ville hun være gået ned.

Selv om hun tog valget om at gå op, betyd det ikke, at det ikke var svært og gjorde frygtelig ondt. Hun gav sig og tid til at sørge over tabet sammen med sin familie, men blev ikke opslugt af sorgen

Selv om jeg allerede inden jeg mødte Kirsten, var god til at spørge mig selv, hvad jeg kan lære af en udfordrende situation, kommer hendes ord om at gå op eller gå ned til mig, hver gang jeg føler mig udfordret og presset.

Når frygten tager over

Heldigvis vil det være de færreste, som kommer i samme situation som Kirsten, men alligevel tænker jeg, du kan bruge hendes motto om at gå op.

Når der opstår en situation, som den samfundet er I lige nu, kan du opleve, at frygtcentret (amydala) i hjernen, bliver aktiveret. Hvis du ikke er bevidst, bliver du styret af frygten, i stedet for hvordan du under normale omstændigheder ville have handlet.

Måske har du allerede oplevet, at styrte ud for at købe meget mere ind, end du egentlig har brug for. Det er her dit frygtcenter sætter ind. Jeg må indrømme, jeg selv, var lige ved at ryge i fælden.

Så når du mærker frygten, hvad kan du gøre.

Jeg har ikke en facitliste, men jeg kan fortælle om, hvad jeg selv gør, som hjælper mig til at komme op i stedet for ned.

Tag en beslutning om at du ønsker at gå op, i stedet for ned, herefter kan du gøre følgende for at få styr på frygten.

 • Tag nogle dybe vejrtrækninger
 • Mærk dine fødder
 • Fortæl dig selv at det nok skal gå
 • Meditere
 • Komme ud i den friske luft

Når den værste frygt har lagt sig, kan du stille dig selv følgende spørgsmål

 • Hvad kan du lære af denne situation
 • Hvad kan du gøre anderledes end du plejer
 • Hvad kan være det positive i denne situation, hvilke muligheder giver det
 • Hvordan kan du bruge det som sker nu, som en styrke fremover

Jeg ved, det her ser nemt ud, men ikke altid er det i praksis, netop fordi hjernen spiller os et puds.

Her kan jeg hjælpe dig, med at finde årsagerne til, at du reagerer, som du gør, samt give dig en række værktøjer, du kan bruge i din dagligdag.

Læs mere om frygt og angst her

Ring på 40154525 eller skriv på mail@tangsgaard-nlp.dk for at aftale en tid. Det kan både være vi mødes fysisk eller på telefon.

 

 • Kom godt i gang med dagen

  skabsmaaforandringermedstor

  En af de bedste gaver du kan give dig selv er en god start på dagen.

  Få en gratis meditation og stærke spørgsmål, der hjælper dig til en god start på dagen.

  Ida Tangsgaard

 • FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

  Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

  Du er tilmeldt.