God søvn modvirker stress

Jeg har længe vidst, hvor stor en betydning søvnen har, men blev alligevel overrasket da en af mine klienter måtte indlægges på grund af manglende søvn.

Hun havde gennem længere tid kun fået 1-2 timers søvn hver nat og var til sidst så udmattet og konfus, at hun blev indlagt.

Chris`s anskuelser

Det fik mig endnu engang til at være nysgerrig på, hvad det er, vi kan gøre for at få en god nats søvn. Jeg kom i tanke om, at jeg sidste sommer læste Chris Macdonalds bog, som hedder “ikke til forhandling”.

Chris kendte jeg mest for hans foredrag omkring kost og motion og blev overrasket over, hvor meget han fortæller om vores søvns betydning for vores livskvalitet.

På grund af hans egne udfordringer med at sove, har han besøgt en række forskere for at blive klogere på, hvordan han kunne forbedre sin søvn.

Jeg kendte godt til disse råd i forvejen og alligevel er hans 5 grundlæggende råd svære at overholde hver dag, både for ham og også for mig.

De 5 ting som forbedrer din søvn ifølge forskerne

Egentlig lyder rådene simple, men min erfaring er, de kan være svære at holde. Jeg har altid en regel for både kost, motion mv. at hvis jeg kan overholde det 80% af tiden, er det godt.

Chris mener ligeledes, at hvis vi kan holde disse råd 300 dage om året vil det gavne vores livskvalitet rigtig meget.

 • Stå op på samme tid hver dag (også i weekenden)
 • Gå i seng på samme tid hver dag (også i weekenden)
 • Sluk for alt med lysende skærme 2 timer før sengetid, TV, telefon mv.
 • Vær ikke presset på tid
 • Begræns mængde af koffein og alkohol

Udover disse råd, anbefaler forskerne længere tids søvn end de fleste får. Som voksen anbefaler de, at du får mellem 7 og 9 timers søvn hver nat. Hvis du skal indhente søvn, skal du beregne 1 1/2 times søvn, for hver time du mangler.

Hvilken betydning har manglende søvn for dit helbred

De negative konsekvenser af for lidt søvn, som forskerne fandt frem til, kan du se her:

 • Du bliver lettere stresset
 • Du får flere humørsvingninger/dårligt humør
 • Du bliver mere bange og ængstelig
 • Du får flere bekymringer og bliver mere nervøs
 • Du bliver mere negativ
 • Du får større større lyst til søde sager, junkfood
 • Din koncentration bliver påvirket
 • Du bliver mindre social og opfatter ofte andres signaler som negative
 • Dine tanker kommer lettere til at køre i ring
 • Du får sværere ved at løse dine problemer
 • Du bliver lettere syg
 • Du får vanskeligere ved at holde vægten

Når jeg selv kikker på listen, er jeg lidt flow over, at jeg selv giver køb på søvnen f.eks. for at se en krimi inden jeg skal sove, selv om jeg har opdaget, hvilken konsekvenser, det har for min søvn. Jeg mærker dagen efter, hvordan jeg er mere træt og mangler energi.

Måske kommer du også til at give køb på din søvn, eller tænker, du ikke har brug for eller tid til, at sove de anbefalede 7-9 timer. I virkeligheden har du ikke råd til at lade være, da det har alt for store omkostninger for dine præstationer og livskvalitet.

Rotere du rundt i sengen om natten

Jeg kender kun alt for godt til at ligge og rotere rund i min seng om natten. I perioder med udfordringer, har jeg forsøgt at løse mange arbejdsopgaver, prøvet at forstå hvad der gik galt, da jeg kom op at skændes med manden, forstå mine børn, gruble over en vens opførsel, tankerne blev bare ved at køre i ring.

For hver time der gik, så jeg på uret og begyndte at forestille mig, hvor svært det ville være, at komme op næste morgen. Jeg længere tid der gik, jo mere frustreret blev jeg.

Næste morgen startede jeg så dagen med at være helt udmattet. Måske begyndte dagen med at skændes med børnene om, at de ikke blev hurtig nok færdig, arbejdet tog dobbelt så lang tid og min lunte var generelt kortere. Den onde cirkel var i gang.

Jeg har stadig en nat ind imellem, hvor jeg har svært ved at sove. I dag får tankerne dog ikke lov at styre mig på samme måde som tidligere. Igennem de sidste mange år har jeg fået forskellige værktøjer, som jeg benytter mig af, når søvnen ikke helt vil indfinde sig.

Sådan kan du begynde at få en god søvn

Jeg kan kun anbefale at følge forskernes råd.

Her kommer yderligere 3 gode førstehjælpsråd, som jeg og mine klienter har gode erfaringer med kan hjælpe til en bedre søvn

3 gode førstehjælps råd

 • Skriv 3 positive ting ned i bog, inden du lægger dig til at sove. Det giver dig noget positivt at falde i søvn på
 • Hav fokus på dit åndedræt, så slipper du tankerne
 • Giv accept af. at du ikke kan sove lige nu. Det er, som det er.

Når det er sagt, er der ofte en bagvedliggende årsag til, at det er svært at falde i søvn. Det kan være vigtigt at få hjælp til at løse dette, for igen at komme ind i den gode cirkel.

Hvad forstyrrer din søvn?

Jeg arbejder med rigtig mange mennesker, som har svært ved at sove på grund af stress. Stressen kan have baggrund i lige så mange udfordringer, som der er mennesker.

“Stress betyder blot, at du lige nu har flere udfordringer, end du har ressourcer til rådighed”

Stress giver uro i kroppen som gør, at det kan være svært at sove. Men ofte er det sådan at stressen er kommet snigende over et stykke tid, uden du har opdaget det. Og at det ofte en leder eller familien som påpeger, at det er tid at søge hjælp til det der udfordre dig.

Udfordringerne kan f.eks være

 • Du har for mange arbejdsopgaver
 • Der er for mange aktiviteter i fritiden
 • Svære relationer enten på arbejde eller privat
 • Sygdom i familien
 • Du har en for stor ansvarsfølelse
 • Dine forventninger til dig selv er skyhøje.

Jeg kan hjælpe dig med at få skilt tingene af, således du finder årsagen til stressen og den manglende søvn. Herudover kan jeg hjælpe dig med værktøjer til af få andre tanker, følelser og handlemåder, og dermed bedre livskvalitet.

Giv dig selv lov at få en god søvn

Det kan være svært selv at få øje på, hvad der skal til for at få en bedre søvn. Jeg har god erfaring med at hjælpe mennesker, som har søvnproblemer. Det kan bl.a. være at:

 • Du får værktøjer til at planlægge din dag bedre.
 • Du bliver bedre til at håndtere dine følelser
 • Du bliver bedre til at sige til og fra
 • Du  begynder at slippe dine skyhøje forventninger til dig selv
 • Du lærer at tage 100% ansvar, hverken mere eller mindre
 • Du lærer at mærke, hvad din krop har brug for
 • Du lærer hvordan du kan begynde at slippe uhensigtsmæssige tanker
 • Du lærer, hvordan du kan blive bedre til at bevare din energi

Jeg er din neutrale sparringspartner, som du kan vende alt det, som er svært med. Det er ikke altid let med familie og venner, da de er følelsesmæssigt involveret.

Det er værd at investere i, da din søvn er den bedste medicin for dit velbefindende og livskvalitet

Kan du nikke genkendende til ovenstående, kan jeg hjælpe dig med at du igen får en bedre balance ind i din hverdag og dermed din forbedre din søvn.

Du kan kontakte mig enten på mail@tangsgaard-nlp.dk eller på tlf. 40154525. Du kan læse mere på min hjemmeside her

 • Kom godt i gang med dagen

  skabsmaaforandringermedstor

  En af de bedste gaver du kan give dig selv er en god start på dagen.

  Få en gratis meditation og stærke spørgsmål, der hjælper dig til en god start på dagen.

  Ida Tangsgaard

 • FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

  Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

  Du er tilmeldt.