De magiske småsten

Vanetænkning

 

Det er vanetænkningen, som former vores liv. Den påvirker os endnu mere end vores mest intime sociale kontakter gør. Vores mest betroede venner spiller ikke en lige så stor rolle i at forme vores liv, som de tanker, der bor i os.

 

Hvorfor skal vi lære alt det her åndssvage noget?

 

En historie fortalt af en lærer som hedder hr. Slatter

At alle de beklagelser og spørgsmål, jeg har hørt min elever stille i mine mange år bag katederet, er det den hyppigste af alle. Jeg besvarede det altid ved at genfortælle denne fabel:

 

Historien om de magiske småsten

En aften, hvor en flok nomader var ved at gøre klar til at gå til ro for natten, blev de pludselig omgivet af et blændende lys. De forstod, at de befandt sig i et himmelsk væsens nærhed. Fulde af forhåbning afventede de et himmelsk budskab af stor betydning, som de vidste ville være kun for dem.

Efter lang tids venten talte stemmen: Saml så mange småsten I kan. Læg dem i jeres saddeltasker. Efter en dagsmarch vil I i morgen aften føle både glæde og sorg.

Det himmelske væsen forsvandt, og nomaderne talte indbyrdes om deres skuffelse og vrede. De havde forventet en åbenbaring af stor universel sandhed, som ville give dem rigdom, godt helbred og et mål i livet. I stedet var de blevet stillet på en ligegyldig opgave, som ikke gav nogen mening. Men gæstens strålende skær fik dog dem alle til at samle en lille håndfuld småsten, som de gemte i deres saddeltasker, mens de højlydt gav udtryk for deres utilfredshed.

De rejste en dagsmarch, og da de om aftenen stak hænderne ned i deres saddeltasker så de, at småstenen var blevet forvandlet til diamanter. De følte glæde over at de havde diamanter. De følte sorg over ikke at have samlet flere småsten.

 

Karrierer som ballagemager

Det var en oplevelse, jeg havde, med en elev, jeg har valgt at kalde ham Alan, tidligt i min karriere som lærer, der for alvor fik mig til at indse sandheden i denne fabel.

Da Alan gik i ottende klasse, fik han topkarakterer i ballade og klarede sig også fint i eftersidninger. Han læste til bølle og ville snart bestå eksamen i tyveri.

Hver eneste dag lod jeg mine elver lære et citat af en stor filosof udenad. I forbindelse med navneopråbet begyndte jeg med første halvdel af et citat, og for at blive noteret som tilstedeværende skulle eleven afslutte citatet.

Alice Adams – den eneste fiasko er at holde op med at forsøge. Jeg er her, hr. Schaltter.

Så da skoleåret var omme, havde min små peblinge lært 150 store tanker udenad.

Tro på dig selv, eller lad være med at tro på dig selv – du får sikkert ret i begge dele.

Hvis du kan se forhindringerne, har du ikke længere blikket rettet mod målet.

En kyniker er et menneske som kender prisen på alting og værdien af ingenting.

Så selvfølgelig Napoleon Hills:

Hvis du kan forestille dig det og tro på det, kan det lade sig gøre.

 

Da Allans små sten blev til diamanter

Ingen brokkede sig mere over dette faste element i undervisningen end Allan – helt frem til den dag, hvor han blev smidt ud af skolen og jeg mistede kontakten med ham i fem år. Og så en dag ringede han til mig. Han fulgte et særligt kursusforløb for fængselsindsatte og havde netop overstået sin prøvetid.

Han fortalt, at han først var blevet sendt på ungdomspension og senere i ungdomsfængsel, og at han til sidst følte så stor afsky ved sig selv, at han havde skæret sin pulsåre over med et barberblad.

Han sagde: ved du hvad, Hr. Slatter, mens jeg lå der og livet sivede ud af mig, kom jeg pludselig i tanke om det dumme citat, du engang fik mig til at skrive tyve gange. Den eneste fiasko er at holde op med at forsøge. Og så forstod jeg pludselig. Så længe jeg var i live, var jeg ikke nogen fiasko, men hvis jeg gav mig selv lov til at dø, ville jeg helt sikkert dø som en fiasko. Og så fik jeg med mine sidste kræfter tilkaldt hjælp og begyndte på et helt nyt liv.

Dengang han hørte citatet, var det blot en ubetydelig småsten. Da han havde brug for vejledning og hjælp i et svært øjeblik, havde det forvandlet sig til en diamant. Og derfor fortæller jeg dig, at du skal samle alle de småsten du kan, så du kan få en fremtid fuld af diamanter.

Har du nogle gode citater er du velkommen til at dele dem her.

 • Kom godt i gang med dagen

  skabsmaaforandringermedstor

  En af de bedste gaver du kan give dig selv er en god start på dagen.

  Få en gratis meditation og stærke spørgsmål, der hjælper dig til en god start på dagen.

  Ida Tangsgaard

 • FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

  Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

  Du er tilmeldt.