Sænker tankespind også din energi?

Forleden opdagede jeg, jeg havde lavet en fejl på mit job, og straks gik tankerne i gang med at undersøge, hvordan det nu var sket. Jeg søgte forklaringer og med det samme kunne jeg mærke, hvordan min indre kritikker kom på banen og det tog min energi.

(Jeg synes stadig, det er vigtigt at reflektere over, hvad der er gået galt, men stop selvkritikken, vi jo alle laver fejl.)

Heldigvis opdager jeg i dag hurtigt, når tankespindet er på vej, og kan stoppe det, med nogle af alle de redskaber, jeg har lært gennem årene. Det gør det lettere at få læring ud af det.

Sådan har det ikke altid været. For år tilbage brugte jeg flere år af mit liv på konstant at lave tankespind og tankemylder.

 

Jeg brugte tiden på at forklare mig at selv at hvis bare:

  • Hvis bare jeg ikke var flyttet til en anden by
  • Hvis bare min mand kom tidligere hjem fra arbejde
  • Hvis bare min chef gjorde tingene anderledes

så ville jeg have det meget bedre.

Tilsidst havde jeg det sådan, at jeg troede, jeg var ved at blive sindssyg. I virkeligheden lavede jeg tankespind, i stedet for at tage ansvar for mig selv.

Jeg tog ansvar for mit tankespind

Det var noget af en kamel at sluge, da jeg fandt ud af, at det var mine egne tanker, som gjorde, jeg havde det så dårligt. Det skete først flere år efter, jeg var begyndt at meditere og var blevet klogere på, hvordan sindet fungere.

Da jeg begyndte at meditere, opdagede jeg hurtigt, at jeg fik det bedre. Min mand kunne slet ikke forstå, at jeg stod tidligere op om morgenen for at sætte mig i en stol og sove, som han kaldte det. Jeg var dog ligeglad, fordi jeg kunne mærke, hvordan det virkede.

Meditationen hjælp mig til at stoppe for en stor del af de uhensigtsmæssige tanker. Da jeg så også fik redskaber til at begynde og udfordre mine tanker, blev det endnu bedre.

 

Sådan kan du begynde, at udfordrer dit tankespind

Ved at bruge forskellige meditationsøvelser begyndte jeg at blive bevidst om, hvornår det er, jeg har brug for at gøre noget andet.

Jeg lærte, hvordan jeg kan vælge, hvad jeg vil fokusere på.
Vil jeg fokusere på, at alle mine udfordringer skyldes min chef eller på, hvad jeg selv kan gøre for at ændrer på min situation.

Herudover fandt jeg ud af, at jeg selv kan bestemme, hvordan jeg vil tolke, det som der sker. Når min mand kommer sent hjem, kan jeg tolke det som om, han ikke gider mig og vores børn, eller at han prøvede at gøre det bedste for os, ved at arbejde meget.

Måske er sandheden hverken det ene eller det andet, men noget helt andet, men den tolkning jeg lavede, gjorde en kæmpe forskel på, hvordan jeg havde det.

 

Du har også mulighed for at lære, hvordan du kan udfordrer dit tankespind:

  • Bliv bevidst om dine tanker og følelser
  • Lær at ændre dit fokus
  • Stil spørgsmålstegn til den måde du fortolker dine oplevelser på

Efterhånden kan du blive ven med dine tanker og hæve din energi.

Det der er vigtigt at huske på er, at de tanker du har, ikke er virkeligheden, men blot den måde du har sanser og fortolker, det som sker på. Det er også vigtigt, at blive bevidst om, at du er ikke dine tanker og følelser, men du har tanker og følelser, som ændre sig hele tiden.

 

Jeg holder kurser for private i Bevidst Personlig Lederskab med mindful living se mere her.

Kurser for virksomheder i Mindfulness, se mere her

FRA STRESS TIL OVERSKUD OG GLÆDE

Få e-bogen her og læs mere om personlig udvikling direkte i din indbakke

Du er tilmeldt.